İran'ın başkenti Tahran'da, Takrib-i Mezahib Kurumu'nun ev sahipliğinde düzenlenen 38. Uluslararası İslam Birliği Konferansı, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın da katılımıyla Zirve Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa, Türkiye’den Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya ile Saadet Partisi Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Mesut Doğan da katıldı.
İran Cumhurbaşkanı ile Görüşme
Konferans öncesinde Kaya ve Doğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile bir görüşme gerçekleştirerek tebriklerini ve başarı dileklerini ilettiler. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türk heyetini samimi bir şekilde karşılayarak katılımlarından dolayı memnuniyetini ifade etti.
“Bugün Gazze’de Yaşanan Soykırımın Sebebi İslam Ümmeti Arasındaki Çekişme Değil Midir?”
Konferansta konuşma yapan Mustafa Kaya, Gazze’de yaklaşık bir yıldır devam eden soykırıma dikkat çekti ve bu insanlık dramının son bulması için İslam dünyasında atılması gereken adımları vurguladı.
Kaya konuşmasında şunları söyledi: “Soruyorum sizlere, bugün Gazze’de yaşanan soykırımın sebebi İslam ümmeti arasındaki çekişme değil midir? Soruyorum sizlere; hangi strateji, çıkar hesapları, hangi kişisel ikbal kaygıları Müslüman kanının dökülmesine cevaz verebilir? Bizler Müslümanlar olarak elbette mazluma kimlik sormayız. Dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun mazlumların yanında oluruz. Ancak aynı kıbleye dönen, aynı kitaba inanan, aynı Peygamberin ümmeti olan bizler mezheplerimizden dolayı birbirimizle olan çekişmelerimizi nasıl açıklayacağız? Her yanımızı saran fitne tuzaklarından nasıl kurtulacağız?”
"Hakk’ın Hâkimiyeti İçin Çalışmamakla, Bâtılın Hâkimiyeti İçin Çalışmak Arasında Fark Yoktur!"
Konuşmasında, Millî Görüş Hareketi Lideri ve 54. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Necmettin Erbakan’ın “Hakk’ın hâkimiyeti için çalışmamakla, bâtılın hâkimiyeti için çalışmak arasında fark yoktur!” sözünü hatırlatan Kaya, İslam dünyasındaki mezhep taassubunun fitne ateşini körüklediğini vurguladı. Kaya, “Bugün İslam dünyası bu haldeyken, insanlığın ortak düşmanı olan Siyonizm Gazze’ye gözümüzün önünde tonlarca bomba yağdırıp kardeşlerimizi şehit ederken, hâlâ fitne ateşine benzin taşıyıp İslam kardeşliği varken, gelişmeleri mezhep taassubu ile değerlendirmek, dolaylı da olsa batıl için çalışmak değil midir?” dedi.
"Dört Ülkenin Birliği Akan Kanı Durdurabilir"
Kaya, konuşmasında İslam ülkelerinin birliğine dikkat çekerek; Türkiye, İran, Mısır ve Pakistan’ın iş birliği yapması halinde bölgedeki sorunların çözülebileceğini ifade etti. “Bu dört ülkenin ‘asgari müşterek siyaset’ uygulamaları neticesinde bölgede akan kan durdurulabilir, emperyalizmin tuzakları bozulabilir.” diyen Kaya, Filistin başta olmak üzere birçok meselede bu iş birliğinin hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
"Müslümanlar Kardeştir; Birlik Olmak Hem Bu Dünya Hem Ahiret İçin Elzemdir"
İslam dünyasının ekonomik ve siyasi olarak dağınıklık yaşadığını belirten Mustafa Kaya, Müslümanların bu bilinci genç nesillere aşılaması gerektiğini ifade etti. “Mezhep farklılıklarını aşarak, birlikte hareket etmenin yollarını aramalıyız. Bu hem bu dünyada hem de ahirette bize kazanç sağlayacaktır.” dedi.
Kaya, ayrıca genç nesillere de bu bilinçle yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, Şia ve Sünni İslam arasındaki yaklaşım farklılıklarının dünya şartlarının ortak sorunlarına karşı bir tavır alınarak yönetilebilir olacağını, ancak bu şekilde aşılabileceğini dile getirdi. Kaya, “Eğer Müslümanlar olarak birliğimizi sağlayamazsak, en haklı olduğumuz Filistin meselesinde bile ortak hareket edebilmemiz giderek imkânsız hale gelecektir.” dedi.