Grup Başkan Vekilimiz ve İstanbul Milletvekilimiz Bülent Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2024 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) kontenjanlarının belirlenmesinde yaşanan sorunları ve hükümetin bu süreçteki eksikliklerini sert bir dille eleştirdi.
Kaya, sağlık sektöründe yaşanan yapısal sorunların derinleştiğini belirterek, uzman hekim açığının büyük bir meseleye dönüştüğüne dikkat çekti.
GENÇLERİMİZİN HAYALLERİNİ ERTELEMİŞ OLDUNUZ!
Saadet Partisi adına Meclis araştırması talebinde bulunan Kaya, sürecin plansız yürütülmesinin genç doktorların güvenini zedelediğini ifade ederek, “İlk yaptığınız hata şuydu: Kontenjanları geç açıklayıp bir belirsizlik oluşturdunuz. TUS ikinci dönem sınavı 2024 yılı Ağustos ayında yapılmış olmasına rağmen kontenjanların açıklanmasını uzun bir süre ertelediniz. Bu ertelediğimiz şeyle sadece TUS’ta sınav sonuçlarını değil gençlerimizin hayallerini ertelemiş olduğunuz. ÖSYM’nin sonuçlarının açıklanmasından itibaren bir buçuk aylık süre zarfında sınava giren binlerce hekim kontenjanların ne olacağını bekledi ve duyurusunu bekledi. Siz ne yaptınız? Uzunca bir arada bu belirsizliği muhafıza ettiniz, sonra da tıpta uzmanlık için on günlük süre tanıyarak gençlerimizin tercih yapmasını önüne bir mecburiyet, acil bir durum olarak koymuş olduğunuz. Yapmış olduğunuz bu plansızlık, umursamazlık gençlerimizin size karşı olan güvenlerini zedeliyor.” şeklinde konuştu.
Kaya, TUS kontenjanlarının geç açıklanmasının, genç doktorlar arasında belirsizlik yarattığını belirtti. Ağustos ayında yapılan sınavın ardından sonuçların açıklanması sürecindeki gecikmelerin, doktor adaylarının hayallerini ve kariyer hedeflerini ertelediğini söyleyen Kaya, ayrıca 2024 TUS kontenjanlarının önceki yıllara kıyasla düşürüldüğüne dikkat çekerek, “2023 Eylül döneminde 12.126, 2024 Mart döneminde 10.029 olan uzmanlık kontenjanı 2024'te aniden 8.114’e düşürdünüz. Devlette devamlılık ve devlette öngörülebilirlik çok önemli bir şeydir. Son 5-6 sınavdır 12 bin civarında uzman kadrosu açılmışken birden bire, hem de bir gecikmeden sonra 8.114’ü açıklamış olmanız gençleri de bir hayal kırıklığı yarattı. Üstelik, 26 bin kişinin sınavı başarıldığı bir yerde 8.114 kontenjan oldukça yetersizdi.” dedi.
GİDEN GİTSİN DEME HAKKIMIZ YOK!
Kaya, TUS’ta kontenjanların ağırlıklı olarak aile hekimliği branşına yoğunlaştırılmasının diğer branşlarda düşüşe yol açtığını vurguladı. Ayrıca, bazı uzmanlık dallarında yabancı uyruklu adaylara daha fazla kadro açılmasının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı doktor adayları için dezavantaj oluşturduğunu ifade etti. Kaya, genç doktorların yurt dışına yönelmesinin ülkede beyin göçüne yol açtığını belirterek, “Bir çok bölümde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlardan çok daha fazla sayıda kadroyu yabancı uyruklu adaylara açmış oldunuz. En önemli problemlerden bir tanesi de Türkiye'de hekimlik yapmak için ortaöğretimi, liseyi, ardından altı yıllık üniversiteyi bitiren bu gençlerimiz, maalesef, uzman olmak için yurt dışında iş arayışına başlıyorlar. Yani siz, bir beyin göçünün de sebebi oluyorsunuz, dolayısıyla burada üzerinde durmamız gereken en önemli hususlardan bir tanesi de ‘Giden gitsin.’ deme hakkımız yok.” şeklinde konuştu.