Ankara Milletvekilimiz Mesut Doğan, kamuoyunda tartışma konusu olan ve çok büyük tepki çeken Paris 2024 Olimpiyatları'nda Türk sporcuların giydiği kıyafetler hakkında TBMM'ye soru önergesi sundu.
Doğan, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak'ın cevaplaması üzerine TBMM'ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;
"Köklü bir geçmişe sahip olan Olimpiyat Oyunları, dört yılda bir farklı ülkelerden sporcuları bir araya getiren, uluslararası bir spor organizasyonudur. Bu oyunlar sadece sporun değil, aynı zamanda farklı kültürlerin bir araya gelerek zenginliğini sergilediği bir platformdur.
Özellikle açılış törenleri, ülkelerin kendine özgü kültürlerini, tarihini ve geleneklerini tüm dünyaya gösterdiği görkemli şölenlerdir. Geleneksel kıyafetler, bu törenlerin en dikkat çekici unsurlarından biri olarak, ülkelerin kimliğini yansıtan önemli bir semboldür.
Ancak 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil eden sporcularımızın kıyafetleri, bu geleneğin dışında kalarak büyük bir utanca neden olmuştur. Sporcularımızın üzerindeki kıyafetlerin, tarihsel olarak acı dolu bir dönemi hatırlatan tasarımlara benzerliği dikkat çekmiştir. Bu kıyafetlerin Nazi kamplarında kullanılan kıyafetlerle olan benzerliği İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırım politikasıyla birlikte değerlendirildiğinde ayrıca düşündürücü olmuştur.
Bununla birlikte açılış töreninde evrensel kültür ve değerlerden uzak, bizim değerlerimize ise tamamıyla karşı olan unsurların yer alması kamu yayıncılığı yapma görevi bulunan TRT’nin bilerek veya bilmeyerek bu gayrı ahlaki görüntülere yer vermesi sapkın düşüncelerin kurmaya çalıştığı hegemonyanın artık her alanda yaşandığını göstermiştir.
Bu bağlamda;
Sporcularımızın törende giydiği kıyafetlerin tasarım sürecini hangi kurumlar hangi firmalarla yürütmüştür?
Bu kıyafetlerin tasarımı için farklı alternatifler değerlendirilmiş midir?
Tasarım için herhangi bir yarışma süreci başlatılmış mıdır?
Bu tasarımların hazırlanması aşamasında tarihçiler, danışmanlar veya akademisyenlerden görüş alınmış mıdır?
Tasarımların onayını hangi kurum hangi gerekçeyle vermiştir?
Açılış töreninde yaşanan, genel ahlaka aykırı görüntülerle ilgili olarak Türkiye’nin tutumu ne olacaktır?
Türkiye, evrensellikten ve kültürel değerlerden uzak bu görüntülerin bir daha yaşanmaması için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?"