Haberler

Ankara Milletvekilimiz Mesut Doğan Fahri Kuran Kursu Öğreticilerinin Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı!

Ankara Milletvekilimiz Mesut Doğan, "Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin kadro ve özlük hakları" sorunlarına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın cevaplaması talebiyle TBMM'ye soru önergesi sundu.

Doğan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye genelinde, Fahri (geçici) Kur'an Kursu Öğreticileri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olmadan, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yılda iki kez yapılan KPSS ve DHBT sınavlarının ardından mülakat puanlarına ve belirli belgelerin ibrazına göre istihdam edilmektedir. Ancak bu öğreticiler için aylık sadece 8-9 gün sigorta primi yatırılmakta ve yarım sigorta primi nedeniyle SGK prim borçları ile karşı karşıya kalmaktadır. Öte yandan bu öğreticiler asgari ücretin çok altında bir maaş almaktadırlar. Çeşitli özlük haklarından mahrum bırakılan bu öğreticiler işsizlik maaşından faydalanamamakta, izin ve sendika hakları bulunmamaktadır. Hasta olduklarında ise rapor aldıkları günler için maaşlarından kesinti yapılmaktadır. Fahri öğreticiler, kadrolu öğreticilerle aynı hizmeti vermelerine rağmen, aynı özlük haklarına sahip değildir.
Ayrıca, fahri Kur'an kursu öğreticileri, yeni atanan kadrolu ve sözleşmeli personelin eğitimini de üstlenmektedir. Diyanet, tecrübeleri nedeniyle bu öğreticilerden yeni atanan personelin stajyer eğitimini sağlamalarını talep etmesine rağmen kadro ve özlük hakları verilmemektedir. Özellikle son 11 yılda her seçim döneminde fahri Kur'an kursu öğreticilerine kadro sözü verilmesine rağmen bu vaatlerin hayata geçirilmediği görülmektedir. Çeşitli meslek gruplarına sağlanan kadro imkanının fahri kuran kursu öğreticilerine tanınmaması nedeniyle binlerce öğreticinin mağduriyeti söz konusu olmaktadır. Üstelik son dönemlerde “Tasarruf tedbirleri” kapsamında bu öğreticilerin İşine son verilmeye başlanmış, mağduriyetler daha da geniş tabana yayılmıştır. 2019 yılında olduğu gibi 2024 yılında da tasarruf gerekçesiyle fahri (geçici) öğreticilerin sayısında azalmaya gidilmiştir. İsteyince görev verilen istemeyince sözleşmeleri feshedilen fahri kuran kursu öğreticilerine görevde olup olmamaya bakılmadan SGK primi baz alınarak özlük hakları teslim edilmelidir.

Fahri Kur'an kursu öğreticilerinin kadro ve özlük hakları için acil bir çalışma yapılması gerektiği açıktır. Bu öğreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına ne tür adımlar atmayı planladığı ve bu sorunun çözümü için herhangi bir takvim belirlenip belirlenmediği konusunda kamuoyuna bilgi verilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;
1.Cumhur ittifakının 2018'de Fahri (geçici) Kur'an Kursu Öğreticilere yönelik verdiği kadro/öz- lük hakları sözü hususunda çalışmanız var mıdır?
2. Tasarruf tedbirleri kapsamında fahri Kur'an kursu öğreticilerinin sözleşmelerinin fesh edildiğine dair iddialar doğru mudur?
3.2022 de sözleşmeliler, vekil imamlar kadroya alınırken, fahri (geçici) Kur'an kursu Öğreticilerinin kapsam dışı bırakılmasının gerekçesi nedir?
4. Fahri Kur'an kursu öğreticileri göreve başlarken Diyanet tarafından hangi sözleşmelerle hakları korunmaktadır?
5. Fahri Kur'an kursu öğreticileri 2013,14,15,'16'17 ve '18 yıllarında kadroya atanmak için hem sınavlara çalışıp KPSS ve DHBT sınavından puan almış hem de diyanette fahri öğretici olarak hizmet etmiştir. Ancak 2013'ten 2018'e kadar Kur'an kursu öğreticisi alımı hiç yapılmamıştır. 2018 yılında ise 100 kişilik ilahiyat ön lisans kontenjanı ayrılmış olup sonrasında ilahiyat ön lisans ve ortaöğretim kontenjanlarından alımlar kapatılmıştır ancak alım yapılmadığı halde KPSS ve DHBT sınavlarında ilahiyat ön lisans ve ortaöğretim kategorisi hala bulunmaktadır. Bunun sebebi nedir?
6. Fahri Kur'an kursu öğreticilerinin aylık 8-9 günlük yatan SGK primlerinin 30 gün üzerinden yatırılması için bir düzenlemeniz var mıdır? Emeklilik konusunda sorun yaratan geçmişe dönük ve geleceğe yönelik sigortaları 30 gün üzerinden yatırılarak emeklilik hakkı sağlanması için bir çalışma yapılacak mıdır?
7. Fahri Kur'an kursu öğreticilerin 2011-2024 yılları arasında 1-10 yıllık görev yapmış olanların sayısı ne kadardır?"