Genel Başkan Yardımcımız ve İstanbul Milletvekilimiz Mustafa Kaya, eğitim öğretim dönenimin başlamasına sayılı günler kala öğrenciler için en büyük problemin barınma olduğuna dikkat çekti.

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) birkaç gün önce Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçlarını açıkladığını hatırlatan Kaya, şunları söyledi:

Ankara Milletvekilimiz Mesut Doğan, TBMM İliç Araştırma Komisyonu ile Çöpler Maden Ocağı’nda İncelemelerde Bulundu Ankara Milletvekilimiz Mesut Doğan, TBMM İliç Araştırma Komisyonu ile Çöpler Maden Ocağı’nda İncelemelerde Bulundu

“Öncelikle üniversite sınavını kazanan genç kardeşlerimizi tebrik eder, eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlamalarını dilerim. YKS'de istedikleri sonuçları alamayan genç kardeşlerime de gelecek yıl için şimdiden başarılar dilerim. Bugün özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde üniversite kazanan gençlerimiz, maalesef bunun haklı sevincini doyasıya yaşamadan birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Üniversite kazandığı illerde, özellikle mega kentlerde öğrenciler ilk olarak barınma sorunuyla uğraşıyor. Bunun nedeni ülkemizde yeterince öğrenci yurtlarının bulunmamasıdır.

Her 5 Öğrenciden 1’i KYK Yurtlarına Yerleşebildi

Şöyle ki rakamlara baktığımızda 2022 yılının verilerine göre Türkiye'de Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 759 bin 838 kapasiteli 776 yurt bulunuyor. Lakin 2021-2022 öğretim yılında Türkiye'de 4 milyon 579 bin ön lisans ve lisans öğrencisi vardı. Yani yuvarlak bir hesaplamayla her beş öğrenciden sadece biri KYK yurtlarına yerleşebildi. Bugün KYK yurtlarında yer bulamayan öğrenciler az sayıdaki belediyeler tarafından yapılan yurtlara yöneliyor ve maalesef çoğu öğrenci buradan da bir sonuç alamayınca özel yurtlarda ve kiralık evlerde kendine kalacak yer bulmaya çalışıyor. Devlet yurtlarına gitme şansı olmadığını gören öğrenciler, maalesef yüksek özel yurt fiyatları ve kiralarla karşılaşıyor. Özellikle geçim zorluğu yaşayan ailelerin çocukları için bu süreç tam anlamıyla kabusa dönüşüyor.  Evladının okuması için çaresiz kalan ebeveynler de çoğu kez kredi çekerek, faizle borçlanarak evladının okuması için yüksek fiyatları ödemek zorunda kalıyor. Türkiye'ye yakışmayan manzaralar görmemek için iktidara ve belediyelere buradan çağrıda bulunuyorum. Türkiye'de öğrenci sayısı hızla artarken KYK yurtlarının sayısı aynı hızla artmıyor. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün verilerine baktığımızda 2017 yılında Türkiye'de KYK yurtlarının kapasitesi 668 bin olarak görünüyor, 2022 yılında ise yukarıda belirttiğim gibi bu rakam 759 bin olmuş. Lakin aynı yıllarda artan öğrenci sayısı 350 bin civarında. Yani her yıl KYK yurdunda yer bulmak öğrenciler için daha da zorlaşıyor. Bu nedenle hükümet yetkilileri ve belediyeler yurt olarak kullanabilecek kamu binalarını, bir an önce yurtlara dönüştürmelidir. Onun dışında özel yurtlarda fiyatların makul seviyelere gelmesi için vergi indirimleri yapılmalı, teşvikler verilmeli ve mali denetim yoluyla fahiş fiyatlarının önüne geçilmelidir. Herkes özellikle yetki sahipleri gençlerimiz için elini taşın altına koymalıdır."

Editör: Saadet Gündem