Genel Başkan Yardımcımız ve İstanbul Milletvekilimiz Mustafa Kaya, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kaya, Almanya’daki çifte vatandaşlık konusuna değinerek şunları söyledi;

“Bugün Almanya'daki çifte vatandaşlık meselesiyle ilgili huzurlarınızdayız. Peki niçin bugün bu açıklamayı yapmayı tercih ettik? Malumunuz EURO 2024 Türkiye Avusturya maçından sonra takımımız çeyrek finale kaldı ve yarın inşallah Hollanda ile bir karşılaşma yapacak. Bu karşılaşmaya Sayın Cumhurbaşkanı da gidecek. Bunu da vesile kılarak Sayın Cumhurbaşkanı’nın Berlin'de bulunduğu süre zarfında Almanya'da çifte vatandaşlık konusunun tekrar dikkatle takip edilmesi ve Türkiye'nin ilgisini oraya çekmek adına böyle bir basın açıklaması yapmayı uygun gördük.

TÜRKİYE’YE ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK

Çifte vatandaşlık konusunu Almanya'daki vatandaşlarımız çok daha iyi bilecektir. Uzun yıllardan beri özellikle talep edilen, özellikle istenen ve gerçekleşmesi için çeşitli şekillerde Alman makamlarıyla irtibat halinde bulunan bir konuydu. 
Bu konu hem Türkiye açısından önemli kazanımları beraberinde getirecek, hem de vatandaşlarımız için bu konunun gerçekleşmiş olması, sağlıklı bir zeminde yürütülüyor olması çok farklı avantajlar sağlayacaktır. 
Daha önce parlamentoda yaptığımız değerlendirmelerde, konsolosluğun Dışişleri Bakanlığı’nın 27 Haziran itibariyle başlayan Almanya'daki çifte vatandaşlık konusunu daha doğru bir şekilde yürütebilmek adına gerekli ilgiyi göstermesi gerektiğini ve oradaki çalışanların, konsolosluk çalışanlarının, bu süreçte vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına hızlıca cevap vermeleri gerektiğini ifade etmiştik. 

Bu konu ne anlama geliyor? Öncelikle Türk kökenli vatandaşlarımızın Türk vatandaşlığını yeniden alabilmelerinin önü bu şekilde açılmış oluyor. Bu önemli bir kazanım. Önemli bir artı değer oluşturacak. Şu anda 3,5 milyonun üzerinde vatandaşımız, 4 milyona yaklaşan vatandaşımız Almanya'da yaşamını devam ettiriyor. Bunlardan bazıları Almanya'da iş bulabilmek gibi gerekçelerle Türk vatandaşlığından çıkmışlardı. Şimdi bununla birlikte bu yeni başlayan süreçle onlar yeniden hem Alman vatandaşı hem Türk vatandaşı olabiliyorlar.

Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanacak olanlar Türkiye'de malumunuz olduğu üzere askerlik yükümlülüklerine tabi olmaya devam edecekler. Yani Askerlik Kanunu gereği, onlar Türk vatandaşı olduktan sonra askerlikle ilgili muhatap olacaklar. Bu muhataplıklarında önemli bir konu var. Şu anda özellikle üçüncü nesil diye bilinen Almanya'daki gençlerimiz arasında. Türk vatandaşı olmayan gençlerimiz 6.000 euroyu bulan bedelli askerlik miktarıyla birlikte bunu çok cazip bulmuyorlar. Bulmadıkları için de Türk vatandaşlığına geçmeyi tercih etmiyorlar. Bunun birçok açıdan, sosyolojik açıdan, ekonomik açıdan Türkiye'ye kayıpları var. Bu kayıpları hep beraber düşünmemiz gerekiyor. Oradaki insanlarımızın hem entegrasyon süreçlerinin sağlıklı bir zeminde devam etmesi, aynı zamanda da onların Türkiye'ye olan aidiyetlerini sürdürmek gibi bir sorumluluğumuzun olduğunu bilmemiz lazım.

6 BİN EURO OLAN BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİNİ BİN EUROYA DÜŞÜRELİM 

Yani 3,5 - 4 milyon insanımız var diyoruz. Doğru güzel. Peki bunu hem hukuki zeminde hem sosyolojik zeminde nasıl yürüteceğiz? Bunun kararını vermemiz lazım. Bizim teklifimiz şudur, orada çoğu zaten orta gelir grubuna sahip gençlerimiz, insanlarımız olduğu için burada biz bu bedeli bir sefere mahsus 1.000 euroya düşürelim. Yani 6.000 euro olan bedel 1.000 euro olsun. Ve böylece gençlerimiz çifte vatandaşlık konusunda teşvik edici bir şekilde vatandaşlığa geçişi kabul etsinler.
Bu da aynı zamanda Türkiye ile Almanya arasında bir köprü vazifesi gören bir anlayışa bürünsün. Bu durumda, yani çifte vatandaşlık konusu gerçekleştiğinde bedelli askerlikle ilgili atılacak adım da sağlıklı bir zeminde yürütüldüğünde neler olacak? Her iki ülkede de seçme ve seçilme hakkı kazanacaklar. 
Bu entegrasyon açısından, iki ülke arasında köprü olma vazifesi açısından önemli bir kazanım. Ayrıca bu demokratik katılım ve temsiliyet açısından büyük avantajlar sağlayacak. Yani orada hem yaşıyor olmaları, aynı zamanda Türkiye'ye ait olmalarının getirdiği sonuçları ifade etmek istiyorum. Ve ardından da bu çifte vatandaşlık hakkının Almanya'daki Türkler için ayrı bir fırsat olduğunu buradan belirtmek istiyorum. 

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Bu 1.000 euroyla birlikte değerli vatandaşlarımız hem bu hizmetlerini yerine getirmiş olacak. Bu da aynı zamanda Türkiye'ye onların ödedikleri bedellerle beraber milyarlarca euro bir ekonomiye katkısı olacak. Bir de Mavi Kartlılar var. Mavi Kartlıların da vatandaşlığa girmeden, bedelli askerlik miktarlarını yatırarak bu haktan yararlanmaları temin edilebilir. Bu da önemli bir çıkış. Avrupa'daki vatandaşlarımızın beklediği önemli bir taleptir. 

Tabii sözlerimin başında Dışişleri Bakanlığı'na, konsolosluğa vatandaşlarımızın çifte vatandaşlık konusuyla ilgili girişimlerine hızlıca cevap vermek adına altyapıyı sağlıklı bir zeminde oluşturmaları çağrısında bulunmuştum. Bunun bir zaman alacağı, bunun bir takvime bağlanması gerektiğini de buradan ifade etmek istiyorum. Yani bir ay içerisinde 1.000 euroyu yatıranlar bu haklardan yararlanabilir gibi bir çıkışla yaparsak başvuru taleplerinin fazla olmasından dolayı böyle bir sıkıntı olabilir. Bunun bir zaman içerisinde gerçekleşeceği düşüncesiyle çifte vatandaşlığın mantıkla yürütülmesi gerektiğini söylüyorum. 

Türkiye ile Almanya'nın birçok konuda şu anda yürüttükleri ortak çalışmalar var. Almanya'da yaşayan Türk toplumunun ihtiyaçlarının giderilmesi adına yapılması gereken adımlar var ve Türkiye bu noktada oradaki vatandaşların hukukunu koruması mutlaka şart. Bunu daha önce hem bendeniz hem de diğer milletvekili arkadaşlarımız, parti yetkililerimizi ifade ettiler. Bu bizim zaten öteden beri dile getirdiğimiz bir gereksinimdi. 

Samsun Milletvekilimiz Karaman: "Kahverengi Kokarca Böceği Türkiye Tarımını Tehdit Ediyor!" Samsun Milletvekilimiz Karaman: "Kahverengi Kokarca Böceği Türkiye Tarımını Tehdit Ediyor!"

YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIN HAKLARI KORUNMALI

Yurtdışı Akraba Topluluklar Bakanlığı kurulmalı ve yaklaşık 15 milyonu bulan ve dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Türk vatandaşlarımızın mutlaka haklarının, hukuklarının korunması gerektiğine, onların da gelecekte hem Türkiye'yle olan ilişkilerini devam ettirmeleri hem de bulundukları coğrafyalarda Türkiye'nin bir anlamda yumuşak gücü olarak bulunmalarını temin edecek tarzda bir yaklaşımın önemli olduğunu düşünüyorum.

Yarın gerçekleşecek olan milli maçta, A Milli Futbol Takımı’mıza üstün başarılar diliyorum. Avusturya karşılaşmasında göstermiş oldukları o mücadele ruhunun, yarın Hollanda maçında da gerçekleşeceğine yürekten inanıyorum. Umarım ve dilerim ki hem yarınki milli maçta Sayın Cumhurbaşkanı oraya gittiğinde, çifte vatandaşlık konusunda bu müjdeyi vatandaşlarımıza vererek oradaki vatandaşlarımızın beklentisine önemli bir katkı sağlamış olur hem de A Milli Futbol Takımımız da EURO 2024’te göstermiş olduğu bu başarının devamını getirir inşallah. 

Sadece Almanya'da değil Avrupa'nın her bir ülkesinde yaşayan vatandaşlarımızın bütün sorunlarının çözüldüğü ve onların bu ülkede, yaşadıkları ülkelerde, kendi hak ve hukuklarını koruyan bir anlayışla kendi yaşamlarına devam ettikleri, Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı’nın onların her bir sorunuyla yakından ilgilendiği bir süreci hep beraber yaşatır, hep beraber başlatırız diye ümit ve dua ediyorum.”
 

Editör: Saadet Gündem